Whisky of whiskey is een sterkedrank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten. De naam komt van het Iers-Gaelische Uisce Beatha of Uisge Beatha (uitspraak iesjkje bjaha) en het Schots-Gaelische Usquebaugh (uskwebą), wat "levenswater" betekent. Van het graan wordt een beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten en dat met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5% wordt gedistilleerd. Het distilleren wordt afhankelijk van het gebied 2 of 3 maal gedaan. Dit product ("moutwijn") bevat nu ongeveer 70% alcohol en wordt teruggebracht naar 65% om daarna gerijpt te worden in bourbon- of sherryvaten. Na een bepaalde tijd (minimaal 3 jaar) mag het whisky genoemd worden en wordt het gebotteld. Anders dan bij wijn stopt het rijpingsproces nu en is de drank lang houdbaar zonder smaakverandering.
Smaakt naar granen
Kleur amber
Alcohol 40 %
Land van herkomst Schotland
Meer weten? >>

Gerelateerde dranken: